Lohi merisuolassa ja hollandaisekastike

Isä on arkipäivän sankari. Hän on opettaja, kuuntelija, leikkikaveri ja tukihenkilö. Ennen kaikkea hän on ihminen, jonka puoleen voit aina kääntyä ja joka haluaa viettää aikaa kanssasi. Kiitä isää ja yllätä hänet herkullisella ruualla sekä Sparkling-pullolla.

Lohi merisuolassa ja hollandaisekastike

lohi-1
700 g hienoa merisuolaa
1 ruukku persiljaa
300 g vehnäjauhoa
3–4 kpl valkuaista
1,5kg lohta (kokonainen)
1 dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia, salviaa ja persiljaa

Laita suola ja persilja tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi seokseksi. Siirrä se kulhoon, peitä kelmulla ja pane jääkaappiin. Anna maustua noin puoli tuntia. Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi. Lisää seokseen vehnäjauho ja valkuaiset. Sekoita hyvin kauniin vihreäksi taikinaksi. Taikinasta pitää tulla sopivan pehmeä ja tiivis, jotta se kauliintuu murenematta.

Perkaa kala, kuivaa hyvin, voitele kauttaaltaan öljyllä ja täytä sen vatsa yrttikimpulla. Kauli suolataikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Aseta kala taikinan keskelle ja sulje kala taikinan sisään. Painele sauma hyvin umpeen.

Paista pakettia uunissa 45–50 minuuttia. Ota paketti uunista ja anna sen vetäytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa paketista ’kansi’ pois – ole varovainen, sillä sisältä purkautuva höyry on kuumaa. Tee tämä keittiössä ja vie pöytään vasta avattu kalapaketti. Tämän kalan kanssa sopii hyvin majoneesi tai tartarkastike. Huom. vain kala syödään, kuori on liian suolainen syötäväksi.

lohi-2

Hollandaisekastike

Reduktio


5 dl valkoviini
2 dl omenaetikka
½ kpl sitruunanmehu
2 kpl salottisipuli
1 pnt rakuuna

Leikkaa salottisipuli pieneksi paloiksi (ei tarvitse kuoria). Kaada nesteet kattilaan, lisää salottisipuli ja rakuuna. Keitä puolet nesteestä ja anna jäähtyä.

Kastike


4 kpl kananmunan keltuaista
200 g voita
2 tl maizena
suola
pippuri

Sulata voi mikrossa tai hitaasti kattilassa. Sekoita kattilassa kananmunan keltuaiset kylmässä reduktiossa maizenan kanssa. Lisää voi ja lämmitä koko ajan sekoittamalla kiehumispisteeseen asti. Ota kattila pois liedeltä ja pysäytä nopeasti lämpö laitamalla kattila jääkylmään veteen. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita vielä kerran ja tarjoa.

Author:Flavio Giacoletto

Personal Chef

Food & Cooking Consulting

Gastronomy & Wine Tourism