Satumetsän risotto

Satumetsän risotto

Syksyn satumaisin resepti.

risotto-3

Satunmetsän risotto (6:lle)


400 g Carnaroli- tai Arborio-riisiä
50 g purjoa
2 kpl salottisipulia
200 g kurpitsaa
1pullo tumma olut
100 g ricotta-tuorejuustoa
100 g tuoreita sieniä
1,5 l kasvis- tai kanalientä
1 rkl Parmigiano-juustolastuja
oliiviöljyä
voita

risotto-1

Koristeeksi


1 rkl paahdettuja mantelilastuja
1 rkl mustikoita
1 rkl granaattiomenan siemeniä(*)

Kuori, poista siemenet ja kuutioi pieniksi kuutioksi kurpitsa. Hienonna salottisipuli ja purjo. Kuullota kurpitsaa, salottisipulia ja purjoa öljyssä (1rkl) miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää 2 dl lientä ja keitä kannen alla, tarvittaessa lisää lientä. Kun kaikki neste on haihtunut ja kurpitsa on kypsää hienonna sauvasekoittimella. Harjaa ja perkaa sienet. Leikkaa sienet pieniksi kuutioiksi, kuumenna tilkka oliiviöljyä paistinpannulla ja paista ne.

Käytä risoton valmistamiseen paksupohjaista kattilaa, jotta riisi ei tartu kiinni ja pala pohjaan. Kuumenna kattilassa nokare voita ja ruokalusikallinen oliiviöljyä. Kuullota riisiä koko ajan sekoittaen parin minuutin ajan kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Riisi ei kuitenkaan saa saada väriä pintaan. Kaada riisin joukkoon olutta ja sekoita kunnes neste on imeytynyt. Lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää tämän jälkeen riisin sekaan kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan samalla sekoitellen. Lisää uusi kauhallinen aina edellisen imeydyttyä, kunnes riisi on kypsynyt ”al dente”, noin 15 minuuttia. Sekoita rauhallisesti koko ajan.

Kun risotto on lähes kypsää, voit lisätä sekaan paistetut sienet. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon ricotta-juusto. Lautaselle annosteltaessa risoton tulee olla kosteaa ja levittyä aaltomaisesti (all’onda). Ripottele päälle koristeeksi mantelilastut, mustikat ja granaattiomenan siemenet.

risotto-2

(*)Ota avuksesi terävä veitsi, paina se varoen hedelmän kuoren läpi ja koko hedelmän ympäri – painamatta sitä kuitenkaan itse hedelmän läpi. Kun olet tehnyt koko hedelmän ympäri kulkevan viillon, ujuta sormet kuorenpuolikkaiden väliin ja revi puolet toisistaan hellästi irti. Tämän jälkeen “löysytä” kuorta siemenistä irti. Ota kulho, käännä granaattiomenan puolikas siemenet alaspäin ja taputtele sitä puukauhalla. Siemenet putoavat kulhoon.

Author:Flavio Giacoletto

Personal Chef

Food & Cooking Consulting

Gastronomy & Wine Tourism