Hummeri-kukkakaalikeitto

Vaihtoehto rapujuhlille!

Hummeri-kukkakaalikeitto


1 kpl hummeri noin 400g
2 kpl salottisipulia
1 kpl porkkanaa
1 kpl varsisellerin varsi
2 kpl valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 cl konjakkia
20 g voita
1 kpl timjamin oksa
vettä
1 kpl kukkakaali noin 500 g
2 kpl perunaa
1 kpl suuri purjo noin 250 g
1 l hummerilientä
15 g voita
1 dl kuohukermaa

Tilliöljy


1 pieni puntti tilliä
1 ½ dl oliiviöljyä
Päälle
2 viipaletta vaaleaa leipää
1 rkl öljyä

Hummeriliemi

Halkaise hummeri pituussuunnassa selkäpuolelta vahvalla, terävällä veitsellä. Poista pää ja pyrstöstä tumma suolinauha. Ota pyrstöliha talteen. Katkaise sakset. Halkaise saksien kuoret pähkinänsärkijällä tai vasaralla napauttamalla ja ota lihat talteen. Kaavi hummerin kuoret ja pää lusikan avulla puhtaiksi. Pilko kuoret lihanuijalla. Hienonna hummerin lihat suupalan kokoisiksi ja ota talteen. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuori porkkanat. Leikkaa porkkana ja varsiselleri 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja paista hummerin kuoria noin 5 min.

Lisää konjakki ja timjami, sekoita. Kaada päälle kylmää vettä noin litra tai niin paljon, että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 30 min. Kuori pinnalle muodostunut vaahto. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Painele vihannes-hummerinkuorimassaa reippaasti lusikalla siivilää vasten, jotta saat kaikki maut talteen.

Keitto

Huuhtele kukkakaali ja irrota nuput. Kuori ja kuutioi perunat. Halkaise purjo, huuhdo se ja leikkaa varsi 3 cm:n pätkiksi. Jätä kovat vihreät lehdet käyttämättä. Laita hummeriliemi kuumenemaan kattilaan.

Kuumenna voi paistinpannussa. Kuullota perunoita ja purjoa muutama minuutti. Laita perunat ja purjo kiehuvaan hummeriliemeen. Anna kiehua 5 min. Lisää kukkakaali ja keitä noin 15 min. Kokeile kypsyys haarukalla. Sillä välin kun vihannekset kiehuvat, vaahdota kerma. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää keittoon paloitellut saksi- ja pyrstölihat.

Kääntele kermavaahto kuumaan keittoon juuri ennen tarjoamista. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Tilliöljy

Hienonna tilli ja aja se ja öljy sauvasekoittimella tasaiseksi.

Krutonki

Leikkaa leipäviipaleet 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Paahda ne kuumassa pannussa öljyssä rapeiksi krutongeiksi.

Annostele keitto lautasille ja ripottele tilliöljyä päälle.

Author:Flavio Giacoletto

Personal Chef

Food & Cooking Consulting

Gastronomy & Wine Tourism

Back