Mansikkapiiras
Heinäkuun lämpimiin kesäpäiviin ja pimeneviin iltoihin. Kotimaisen marjakauden ollessa parhaimmillaan.
Murotaikina
500 g vehnäjauhoa
½ tl suolaa
300 g huoneenlämpöistä voita
½ palko vaniljatangon siemenet
190 g tomusokeria
60 g mantelijauhetta
2 kpl kananmunaa

Siivilöi jauhot työpöydälle. Ripottele pinnalle suola ja voi paloina. Nypi ainekset sekaisin murumaiseksi taikinaksi niin että voipaloja ei enää näy. Sekoita vanilja sekä tomusokeri keskenään ja lisää seos mantelijauheen kanssa muruseokseen. Tee taikinan keskelle kolo ja riko siihen munat. Sekoita ainekset sormin pehmeäksi taikinaksi. ÄLÄ VAIVAA LIIKAA.
Paina taikina kämmenellä kevyesti itsestäsi poispäin. Vedä takaisin ja muodosta pallo. Kääräise pallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa kunnes se on kovettunut.
Vaniljatäyte
½ l maitoa
120 g sokeria
5 kpl kanamunan keltuaista
1 palko vaniljatanko
50 g vehnäjauhoa
2 dl kuohukermaa

Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri. Lisää jauhot ja sekoita varovaisesti niin että massa pysyy kuohkeana. Kiehauta kattilassa maito ja halkaistu vaniljatanko. Lisää kanamuna-sokeri-jauho -seos kerralla mutta älä sekoita vielä, vaan odota että maidon lämpötila nousee uudelleen kiehumispisteeseen. Vasta silloin voit sekoittaa nopeasti.
Kun kastike on paksua, kaada se kattilasta kulhoon. Peitä kelmulla pintaa myöten ja nosta jääkaappiin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon kylmä vaniljakastike.
Koristeluun tarvitset mansikoita.
Valmistus
Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun (halkaisijaltaan noin 26 cm) vuokaan kaulimen avulla. Painele taikina vuokaan ja sen reunoille. Tasoita reunat, pistele pohja haarukalla, peitä leivinpaperilla ja ripottele paperille kuivia herneitä tai papuja, jotta pohja pysyy litteänä ja reunat pystyssä.
Paista 10–15 minuuttia 175–180 -asteisessa uunissa. Nosta paperi ja herneet tai pavut pois ja kypsennä pohjaa vielä, kunnes se saa hiukan väriä. Jäähdytä ritilällä. Levitä vaniljatäyte taikinapohjalle. Peitä pinta viipaloiduilla mansikoilla.
Author:
Flavio Giacoletto
Personal Chef
Food & Cooking Consulting
Gastronomy & Wine Tourism